Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

GRUSZKI ZAPIEKANE W CIEŚCIE

Przygotowanie: 1 godz. Zapiekanie: 45 min. 6—8 gruszek średniej wielkości (Dobra Lud­wika), 100 g rodzynków, 2 łyżki rumu, cukier, masło Ciasto: 500 g mąki, 200 g masła, 2 jaja, 60 g cukru, 1 łyżka wody, 12 g soli Zagnieść ścisłe ciasto kruche i odłożyć na 1 godz. w chłodne miejsce (najlepiej przygotować je dzień wcześniej). Gruszki obrać zostawiając ogonki, wydrążyć pestki i napełnić rodzynkami namoczo­nymi w rumie, zalepić kawałkiem masła. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokrajać w kwadraty o wy­miarach 12X12 cm. Pośrodku ustawić gruszkę, lekko posypać cu­krem, podwinąć rogi do ogonka, zlepiając zręcznie brzegi ciasta; górę zalepić małym krążkiem nasadzonym przez ogonek. Posmaro­wać ubitym jajkiem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 2S0°C na 15 min., następnie zmniejszyć ogień do 200°C na kolejne 30 min. Podawać ciepłe, polane świeżą śmietanką.