Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

GOŁĘBIE ZAPIEKANE

Przygotowanie: ok. 1 godz. Zapiekanie: 35 min. 3 gołębie, 50 g masła, 200 g wątróbek z drobiu, 200 g boczku wędzonego, 200 e pieczarek (malutkich), 12 cebulek, po szczyp­cie szałwii i tymianku, 100 g wina maderc, kieliszek koniaku, sól, pieprz, jajko Ciasto francuskie z 250 g mąki (p. przepis str. 14} Ciasto przygotować wcześniej i przetrzymać w chłodnym miejscu. Opłukane oczyszczone gołębie obrumienić na maśle ze wszystkich stron. Wyjąć i na tym samym maśle lekko obsmażyć wątróbki, rów­nież odłożyć, a zarumienić na patelni drobno pokrajany boczek. Pc wyjęciu go i odłożeniu w tym tłuszczu przesmażyć pieczarki (w ca­łości). W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrajane na połówki gołębie i wszystkie przygotowane składniki, doprawić solą, pieprzem, tymian­kiem i szałwią. Skropić maderą i koniakiem. Przykryć płatem ciasta grubości 4 mm. Aby ciasto nie rozerwało się, można oblepić formę wokoło i na krzyż paskami z ciasta, posmarować ubitym jajkiem i dopiero położyć płat ciasta na wierzchu. Posmarować również jajkiem i wyciąć na wierzchu dowolny wzór. Całość wstawić do piekarnika o temperaturze 200—220°C, po 15 min. zmniejszyć do 180°C. Gdy ciasto będzie rumiane — podawać. 2- 19