Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

DYNIA ZAPIEKANA I

Przygotowanie: 20 min. Zapiekanie: 45 min. — 1 godz. 2 kg dyni żółte), 100 g masła, 2 łyżki mąki, po 1 szklance mleka I śmietanki, 4 jaja, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obraną dynię pokrajać na kawałki i dusić z masłem (3/ 4 ilości) na wolnym ogniu, aż zmięknie. Przetrzeć przez sito. Jeśli przecier będzie zbyt rzadki, odparować na ogniu. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, następnie śmietanką, zago­tować. Dodać przecier z dyni, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wbić 4 całe jaja. Dokładnie wymieszać. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem ułożyć przygotowaną masę, na wierzchu położyć kawałeczki masła i wstawić do piekarnika o tem­peraturze 200°C. Zapiec na rumiano.