Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

DORSZ ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I

Przygotowanie: 30 min. Gotowanie: 30^min. + zapiekanie: ok. 30 min. 500 g filetów z dorsza lub karmazyna, 1 kg pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, włosz­czyzna, sól, pieprz, cukier, 4 jaja, 50 g masła, 2 łyżki zielonej pietruszki W wywarze z włoszczyzny i ząbka czosnku gotować 10 min. filety z dorsza. Odstawić do ostudzenia. Pomidory gotować z cebulą tak długo, aż cebula będzie miękka, przyprawić solą, cukrem i czosnkiem. Po przetarciu przez sitko gotować do otrzymania objętości ok. 2 szklanek. Odstawić do ostu­dzenia, dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Do tak przygotowanego sosu włożyć filety, dodać 2 jaja i żółtka, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania włożyć przygotowaną masę, przykryć pokrywką, wstawić do na­czynia z wodą i zapiekać w piekarniku o temperaturze 200°C tak długo, aż na powierzchni powstanie skorupka. Podawać z ziemnia­kami puree.