Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

DORSZ ZAPIEKANY Z FASOLĄ

Przygotowanie: 30 min. Gotowanie: 2 godz. (fasoli) + zapiekanie: 20 min. 75C g 8l*tów z dorsze, 500 g bielej fasoli, 2 cebule, 2 marchwie, wieszczona, 2 zabkl czosnku, 100 g msste, 150 g imieienki, 2 łyi­ki koncentratu pomidorowego, 2 pomidory, 50 g tartego. żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dorsza włożyć do zimnej wody i zagorowst, zostawić na 10 min., nadepnie wyjąć i podzielić na drobne kawałki. Fasolę gotować w 4 I zimnej wody, bardzo wolno doprowadzić do zagotowania. Następnie odlać wodę i zalać faroię przygotowaną wrzącą wodą, dodać marchew, cebule i włoszczyznę. Gotować bar­dzo walne Gdy fasola będzie miękka, wyjąć częić (1 szklanka) i przeftzeć przez sito na puree. Jedn.^ cebulę i czosnek pr»ssłn«żyć na maśle nie rumieniąc. Rozprowadzić w szklance wywaru z fasoli, dodać śmietankę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz puree z fasoli w takiej ilości, aby otrzymać niezbyt gęsty sos. Wymieszać fasolę z ugotowanym dorszem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Włożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygo­towanym sosem, na wierzchu ułożyć pomidory pokrajane, w plaster­ki, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C na ok. 30 min. Jest to potrawa pracochłonna, ale można sobie czynności podzielić na dwa dni.