Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

CYNADERKI Z WOŁOWINA ZAPIEKANE W CIEŚCIE

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 1 godz. 45 min. 750 g chudej wołowiny (rostbef], 500 g cy-naderek (cielęcych lub wieprzowych), 300 g pieczarek, 1 łyżka zielonej pietruszki, 1 ły­żeczka tymianku, sól, pieprz, gałka muszka­tołowa. Jajko Ciasto francuskie z 250 g maki (p. przepis str. 14] Wołowinę pokrajać wraz z kością na plastry grubości nie mniejszej niż 1 cm, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć dno naczynia do zapiekania przygotowanymi kotletami (mogą wcho­dzić na boki, w miarę duszenia przesuną się na dno). Drobno po­siekane pieczarki udusić w maśle, aż wyparuje z nich woda. Na­moczone uprzednio w mleku cynaderki oczyścić z twardych części, pokrajać na kawałki i wymieszać razem z pietruszką, tymiankiem" i posiekaną cebulą; ułożyć na mięsie i zalać rosołem, w takiej iloś­ci, aby lekko przykrywał całość. Przykryć ciastem francuskim na gru­bość 4 mm. Posmarować rozbitym jajkiem, naznaczyć nożem ukośną szachownicę. Wstawić do piekarnika przy 200°C na 30 min., na­stępnie zmniejszyć do temperatury 180°C na dalszą 1 godz. pie­czenia. Podawać gorące, z ziemniakami po angielsku — ponieważ jest to da­nie z kuchni angielskiej. Ziemniaki pokrajane w kostkę i na pół obgotowane smaży się na tłuszczu na rumiano.