A A A

BARANINA ZAPIEKANA Z CURRY

Fototapeta na wymiar
www.produkcjafototapet.pl
Podkreśl indywidualny charakter mieszkania
za pomocą naszych fototapet!
Przygotowanie: 45 min. Zapiekanie: 20 min. 400 g posiekanej baraniny, 2 cebule, 1 jajo, 1 bułka, 6 łyżek tartej bułki, 100 g masła, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki curry, 2 szklanki mleka, liście laurowe Cebulę ułrzeć na tarce, wymieszać dokładnie z mięsem i bułką namoczoną w mleku i odciśniętą, dodać 2 łyżki tartej bułki oraz jajo, doprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kulki, obto­czyć w bułce tartej, a następnie obrumienić na oliwie lub maśle. Resztę masła stopić w rondelku, dodać mąkę kukurydzianą, sól, pieprz oraz curry, mieszając wlać mleko. Zagotować, aby uzyskać zagęszczenie sosu. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym ma­słem położyć na dnie 3-4 liście laurowe oraz kulki z mięsa, zalać przygotowanym sosem, posypać tartą bułką wymieszaną z łyżką tartego sera. Wstawić do piekarnika na 20 min. Podawać na gorąco z ryżem.