Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

BARANINA ZAPIEKANA PO CYPRYJSKU — MUSSAKA

Przygotowanie: 1 godz. Zapiekanie: ok. 1 godz. 6 kotletów baranich, 100 g masła, 2 szklan­ki białego wytrawnego wtna, 5 łyżek posie­kanej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka do kawy tymianku, 1 listek laurowy, 1 kg ziemnia­ków, sól, pieprz 750 g posiekanej baraniny (łopatka), 6 bak­łażanów, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki do kawy tymianku i kolendru, listek laurowy, 2 jaja, oliwa, sól, pieprz Bakłażany pokrajać wzdłuż na plasterki grubos'ci ok. 1 cn i odstawić na ok. 30 min. Następnie odcedzić sok, a warzywa wy- trzeć do sucha i obsmażyć na oliwie na ostrym ogniu z obu stron. Odłożyć na bibułę, aby obciekły z oliwy. Gdy ostygną, wyłożyć nimi dno i boki naczynia do zapiekania. Cebulę posiekać i przesmażyć z czosnkiem oraz z dodatkiem przypraw w oliwie, włożyć mięso. Gdy mięso będzie zrumienione, doprawić solą i pieprzem, przykryć i du- sić ok. 15 min. Zdjąć z ognia, przestudzić i układać w naczyniu do zapiekania przekładając bakłażanami, które powinny pokryć całość. Przykryć arkuszem folii aluminiowej i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 1 godz. Gdy potrawa zacznie się gotować, zmniej- szyć ogień. Podawać z sosem pomidorowym z dodatkiem przyprawy cayenne. - Danie polecane dla tych, którzy chcą się popisać znajomością ku­chni egzotycznej. Do tego^wino madera. MUSSAKA PO GRECKU Przygotowanie: ok. 1 godz. Zapiekanie: 45 min. Po 300 g posiekanej wołowiny i baraniny, 6 bakłażanów, 1 duża cebula, 2 jaja,. 100 g tartego żółtego sera, 150 g oliwy, sól, pieprz, cynamon lub gałka muszkatołowa Bakłażany obrać i pokrajać wzdłuż. Wrzucić do wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, gotować 2 min., wyjąć na sito i osuszyć. Następnie obsmażyć na oliwie, wyłożyć, na papier, aby dobrze obciekły, od­stawić. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na oliwie i wymieszać z posiekanym mięsem z dodatkiem soli, pieprzu, mielonego cynamo­nu lub gałki muszkatołowej oraz tartego sera. W podłużnym naczy­niu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układać warstwami bakłaża­ny i mięso, zalać dwoma jajami ubitymi jak na omlet i posypać lekko tartym serem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C na 45—60 min.