Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z RYŻEM I JAJAMI

Odszkodowanie za błąd lekarski
avatar-sa.pl
Pomożemy Ci z odszkodowaniem.
Zadzwoń do nas.
Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 40 min. S—6 średnich bakłażanów, 1 kg pomidorów, 2. ząbki czosnku, listek laurowy, szczypta ty- mianku, 1 łyżka zielonej pietruszki, 300 g , tartego żółtego sera, sól, pieprz, oliwa, 6 jaj, 250 g ugotowanego ryżu Obrane bakłażany pokrajać na niezbyt cienkie plasterki, posolić i odstawić na 30 min., osuszyć w ściereczce. Następnie przesma­ żyć na oliwie, gdy zaczną się rumienić, zdjąć z ognia, os^tzyć.. Na tej samej oliwie przesmażyć czosnek; gdy się zrumieni wyjąć, a do oliwy dodać pomidory bez skórki i bez pestek, posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Poddusić połowę przygotowanej pasty pomidorowej, włożyć do naczynia do zapiekania, na nią prze- smażone bakłażany, które posypać połową tartego sera, przykry resztą pasty pomidorowej i posypać pozostałym serem. Wstawić d piekarnika na ok. 30 min. Podawać, gdy ser się zazłoci. Przybra jajkami sadzonymi. Jako dodatek — ryż po kreolsku. Gotowanie ryżu: Są dwa sposoby — I tradycyjny, dotyczy równie' wszystkich kasz, polega na gotowaniu przez kilka minut ryż w wodzie w proporcji 1:2, z dodatkiem soli i tłuszczu (smalec, masł margaryna, oliwa, lub zamiast wody — rosół). Gdy ryż będzi na wpółmiękki, nie mieszać, ale przykryć i wstawić do ciepłeg piekarnika o temperaturze ok. 70°C na I godz. lub zawinąć w kilk warstw papieru i wstawić w ciepłe miejsce („między dwie poduszki" Sposób stary jak świat — tak gotowały ryż nasze prababcie — al niezawodny. II sposób polega na gotowaniu ryżu w dużej ilości osolonej wody — tak, jak makaron. Odsączyć na sicie i przelać zimną wodą.